Sojavahast küünlad: 7 kasulikku nippi kodus meisterdamiseks

10 MIN LUGEMIST
sojavahast küünlad

Sojavahast küünlad valmivad kodustes tingimustes imelihtsalt järgides küünlameistrite õpetust ja näpunäiteid. Sojavahast küünlad on kiirelt saamas turul populaarseimaks tänu oma suurepärastele omadustele – neil on pikem põlemisaeg, põlemisel eraldub vähem tahma, ühtlane ja puhas põlemine ning nende kaunis välimus.

1. Sojavahast küünlad valmivad looduslikust põhikomponendist.

Sojavahast küünlad on soovitatav valmistada looduslikest tooraimetest, mis on ohutud nii inimestele kui loomadele. Valgusehe kasutab oma küünaldes 100% looduslikku sojavaha Kerasoy, mis on loodud spetsiaalselt vormiküünaldele. Kerasoy sojavaha seguneb hästi erinevate aroomiõlide ning küünlavärvidega.

2. Vaha sulatamine

Vala vahagraanulid väiksemasse kannu või anumasse ja aseta anum kuumaveevanni. Selleks, et mõõta täpsemat vajalikku vaha kogust kasuta valemit:

Anuma maht (ml) x 0,77 = sojavaha (g)

Sojavaha valamistemperatuur peaks jääma vahemikku 55 – 65°C. Kui on soovi lisada aroomiõlisid tuleb seda teha vahetult enne valamist ning segada hoolikalt vähemalt 1 minuti. Värvi lisamiseks tuleb sojavaha kuumutada vähemalt 75°C, mis tagab küünlavärvide parema lahustuvuse.

3. Küünalde ettevalmistus

Samal ajal kui vaha sulab valmista ette omale meelepärane anum või klaas, millest soovid omale küünla teha. Vajadusel pese anum sooja vee ja seebiga eelnevalt puhtaks. Käsitööhuvilistel on kodus lihtsam alustada mõne valmis komplektiga, kus on kõik vajalik klaasidest aroomiõlideni kohe olemas.

4. Küünla taht

Kodus valmistamiseks on lihtsam kasutada metallist põhjale kinnitatud eelvahatatud tahti. Enamus tahid on põimitud puuvillast, mis sobivad naturaalsetele vahadele. Ka tahi valimisel tuleb meeles pidada, et erinevad vahad, aroomid ja värvid võivad küünla põlemisaega mõjutada. Tahi tüübi valimisel lähtutakse küünla diameetrist ja vahast – näiteks sojavahast kuni 5 cm läbimõõduga küünlal TCR 21/12 taht.

Aseta taht liimi abil anuma põhja tsentrisse, et tagada valmis küünla põlemisel ühtlane sulamine.

5. Eeterlikud- ja aroomiõlid

Kerasoy sojavahale võib lisada 5-10% aroome. Soovitav on kasutada naturaalseid eeterlikke õlisid või aroome, mis on mõeldud spetsiaalselt lõhnaküünalde valmistamiseks.

6. Sojavahast küünlad valatakse vormi

Kui sojavaha on saavutanud 55°C temperatuuri, vala see ettevaatlikult klaasi või meelepärasesse vormi. Veendu, et taht on pärast valamist endiselt keskel, kuna see võib valades liikuda.

7. Lase küünlal taheneda

Enne kui asud oma meistriteost katsetama, peab küünal 48 tundi toatemperatuuril tahenema.

Sojavahast küünlad, mida pakub Valgusehte tootevalik on loodussõbralikud ja kauni välimusega ning muudavad iga kodu veelgi stiilsemaks. Tutvu tootevalikuga siin.