Lõhn ja ilus pakend ei tohiks olla ainsaks teguriks küünalde soetamisel. Käsitööküünlaid valmistatakse erinevatest vahadest, millest igaühel on erinevad omadused. Populaarsust koguv sojavaha on viimase sajandi kõige uuem küünlavaha lahendus. Esimene looduslik alternatiiv oli mesilasvaha, kuid see oli parafiinist ligi kümme korda kallim. Suurenenud loodusliku vaha nõudluse rahuldamiseks leiti lahendus just sojavaha abil.
Soja on looduslik ja taastuv allikas. Sojavaha saadakse soja õli töötlemisel. Parafiin, millest on toodetud enamus poes müügil olevad küünlaid on nafta töötlemisel tekkiv kõrvalsaadus, mis ei ole inimesele ega keskkonnale hea. Parafiinist küünal toodab põlemisel tahma, mis sisaldab kantserogeenseid kemikaale nagu tolueen ja benseen. Sojavahast küünla põlemisel ei eraldu toksiine ning tekitab ligi 90% vähem tahma kui parafiin. Samuti kasutatakse puuvillast, paberist või puidust tahte.
Sojavahast käsitööküünlad võivad olla pisut kallimad, kui tavalised parafiinist küünlad, kuid selle eest saab nautida peaaegu kaks korda pikemat põlemisaega. Sojavahast küünlad põlevad madalama põlemistemperatuuri tõttu kauem ning kemikaalide vaba koostis tagab puhtama lõhna. Tänu sellele ei põhjusta need küünlad ka allergilisi reaktsioone ja peavalu.
Sarnaselt parafiinist küünaldele saab ka sojavahast küünlaid lõhnastada ja värvida. Nende looduslikku joont järgides võib vaha lõhnastada eeterlike õlidega, mida saab soetada ka apteegist. Tänu oma aeglasele põlemistempole vabanevad mahedad lõhnaosakesed pikema aja jooksul ruumi.
Sojatoodete valmistamine on võimalik ka kodustes tingimustes. Selleks, et meisterdada ise sojavahast küünal, saab vajamineva soetada mõnest kohalikust käsitöökauplusest ning valmistamise õpetusi leidub internetis mitmeid.